Ir o contido principal

A OMS INSTA Os GOBERNOS A FOMENTAR A ALIMENTACIÓN SAUDABLE NOS ESTABLECEMENTOS E COMEDORES PÚBLICOS

La OMS insta a los gobiernos a fomentar la alimentación saludable en los establecimientos y comedores públicos

A OMS establece aos gobernos como os líderes principais para levalo a cabo o plan de Acción

Para cumprir un novo obxectivo do seu Plan de Acción de Alimentos, a Organización Mundial da Saúde pediu aos gobernos de todo o mundo que dean exemplo e sirvan ou vendan alimentos saudables que melloren a saúde da poboación xeral e especialmente a dos nenos en etapa escolar.

Os comedores dos establecementos públicos, entre os que se atopan as escolas e gardarías, xunto a outros como as residencias de anciáns, os hospitais e os centros penais resultan fundamentais á hora de administrar, promover e educar no consumo de alimentos saudables.

O director xeral da OMS, o doutor Tedros Adhanom Ghebreyesus, declarou que “os establecementos públicos que atenden a toda a poboación, incluídas as persoas máis vulnerables, deben ser lugares que fomenten unha alimentación equilibrada e onde se eviten os alimentos prexudiciais. Os gobernos deben dar exemplo velando por que os alimentos que se serven e véndense nos establecementos públicos axuden a alimentarse saludablemente e a salvar vidas. Non se deben destinar fondos públicos para adquirir alimentos que resulten en dietas daniñas”.

A OMS establece aos gobernos como os líderes principais para levalo a cabo o plan de Acción e por iso agora ínstaos a converterse en exemplo, habilitando a posibilidade de que os cidadáns poidan acceder a unha dieta saudable nos comedores públicos. Ao aumentar a dispoñibilidade de alimentos saudables, mediante o establecemento de criterios nutricionais para os alimentos que se serven e venden nas institucións públicas, a poboación manterá unha dieta saudable e de paso axudará a fomentala para que, posteriormente, nos seus fogares escolla seguir mantendo ese tipo de alimentación.

Así se reducirán as enfermidades e mortes evitables, que son provocadas por unha inxesta insuficiente de cereais integrais, legumes, froitas e hortalizas, e, doutra banda, un elevado consumo de sodio, sal, azucres e graxas, en particular acedos graxos trans.

Segundo o Resumo do HBSC 2009/10 International Report, os comportamentos en relación coa saúde empeoraron e houbo un aumento de sobrepeso e obesidade en toda a poboación, incluíndo nenos e nenas. Tamén se detectaron entre a poboación infantil un descenso nos almorzos, así como tamén no consumo de froita e a realización de actividade física.

O novo marco de actuación permitirá que os gobernos elaboren, apliquen, supervisen e avalíen políticas públicas de adquisición de alimentos e de servizos de restauración. Estes deberán ser coherentes cos principios básicos da alimentación saudable recomendados pola OMS:

  • Restrinxir a inxesta de sodio e procurar que o sal de consumo estea iodada.
  • Limitar o consumo de azucres libres.
  • Priorizar o consumo de graxas insaturadas con respecto ás saturadas.
  • Deixar de utilizar os ácidos graxos trans de elaboración industrial.
  • Aumentar o consumo de cereais integrais, hortalizas, froitas, legumes e froitos secos.
  • Garantir a dispoñibilidade gratuíta de auga potable.

A OMS solicita e establece que os gobernos deben promover a dispoñibilidade de alimentos que axuden a que a dieta sexa equilibrada e/ou limitar e/ou prohibir a comercialización de alimentos pouco saudables. Devanditas políticas poden abarcar todo o proceso de compra, subministración, distribución, elaboración, restauración e venda a fin de que se cumpran os criterios de promoción da saúde en todas esas etapas.

As 5 áreas prioritarias ás que os gobernos deben prestar atención son

• A creación de contornas de alimentos e bebidas saudables

• A promoción dos beneficios dunha dieta sa durante toda a vida, especialmente para os grupos máis vulnerables

• O reforzo dos sistemas de saúde para fomentar unha alimentación sa

• A existencia dun soporte de seguimento, avaliación e investigación

• O fortalecemento da gobernanza, as alianzas e as redes para garantir un enfoque de saúde en todas as políticas.

En setembro de 2021, o Cume das Nacións Unidas sobre os Sistemas Alimentarios proporá medidas innovadoras e ambiciosas para que, en todo o mundo, cámbiese o modo de producir e consumir alimentos.