
A OMS INSTA Os GOBERNOS A FOMENTAR A ALIMENTACIÓN SAUDABLE NOS ESTABLECEMENTOS E COMEDORES PÚBLICOS

A OMS establece aos gobernos como os líderes principais para levalo a cabo o plan de Acción
Para cumprir un novo obxectivo do seu Plan de Acción de Alimentos, a Organización Mundial da Saúde pediu aos gobernos de todo o mundo que dean exemplo e sirvan ou vendan alimentos saudables que melloren a saúde da poboación xeral e especialmente a dos nenos en etapa escolar.
Os comedores dos establecementos públicos, entre os que se atopan as escolas e gardarías, xunto a outros como as residencias de anciáns, os hospitais e os centros penais resultan fundamentais á hora de administrar, promover e educar no consumo de alimentos saudables.
O director xeral da OMS, o doutor Tedros Adhanom Ghebreyesus, declarou que “os establecementos públicos que atenden a toda a poboación, incluídas as persoas máis vulnerables, deben ser lugares que fomenten unha alimentación equilibrada e onde se eviten os alimentos prexudiciais. Os gobernos deben dar exemplo velando por que os alimentos que se serven e véndense nos establecementos públicos axuden a alimentarse saludablemente e a salvar vidas. Non se deben destinar fondos públicos para adquirir alimentos que resulten en dietas daniñas”.
A OMS establece aos gobernos como os líderes principais para levalo a cabo o plan de Acción e por iso agora ínstaos a converterse en exemplo, habilitando a posibilidade de que os cidadáns poidan acceder a unha dieta saudable nos comedores públicos. Ao aumentar a dispoñibilidade de alimentos saudables, mediante o establecemento de criterios nutricionais para os alimentos que se serven e venden nas institucións públicas, a poboación manterá unha dieta saudable e de paso axudará a fomentala para que, posteriormente, nos seus fogares escolla seguir mantendo ese tipo de alimentación.
Así se reducirán as enfermidades e mortes evitables, que son provocadas por unha inxesta insuficiente de cereais integrais, legumes, froitas e hortalizas, e, doutra banda, un elevado consumo de sodio, sal, azucres e graxas, en particular acedos graxos trans.
Segundo o Resumo do HBSC 2009/10 International Report, os comportamentos en relación coa saúde empeoraron e houbo un aumento de sobrepeso e obesidade en toda a poboación, incluíndo nenos e nenas. Tamén se detectaron entre a poboación infantil un descenso nos almorzos, así como tamén no consumo de froita e a realización de actividade física.
O novo marco de actuación permitirá que os gobernos elaboren, apliquen, supervisen e avalíen políticas públicas de adquisición de alimentos e de servizos de restauración. Estes deberán ser coherentes cos principios básicos da alimentación saudable recomendados pola OMS:
- Restrinxir a inxesta de sodio e procurar que o sal de consumo estea iodada.
- Limitar o consumo de azucres libres.
- Priorizar o consumo de graxas insaturadas con respecto ás saturadas.
- Deixar de utilizar os ácidos graxos trans de elaboración industrial.
- Aumentar o consumo de cereais integrais, hortalizas, froitas, legumes e froitos secos.
- Garantir a dispoñibilidade gratuíta de auga potable.
A OMS solicita e establece que os gobernos deben promover a dispoñibilidade de alimentos que axuden a que a dieta sexa equilibrada e/ou limitar e/ou prohibir a comercialización de alimentos pouco saudables. Devanditas políticas poden abarcar todo o proceso de compra, subministración, distribución, elaboración, restauración e venda a fin de que se cumpran os criterios de promoción da saúde en todas esas etapas.
As 5 áreas prioritarias ás que os gobernos deben prestar atención son
• A creación de contornas de alimentos e bebidas saudables
• A promoción dos beneficios dunha dieta sa durante toda a vida, especialmente para os grupos máis vulnerables
• O reforzo dos sistemas de saúde para fomentar unha alimentación sa
• A existencia dun soporte de seguimento, avaliación e investigación
• O fortalecemento da gobernanza, as alianzas e as redes para garantir un enfoque de saúde en todas as políticas.
En setembro de 2021, o Cume das Nacións Unidas sobre os Sistemas Alimentarios proporá medidas innovadoras e ambiciosas para que, en todo o mundo, cámbiese o modo de producir e consumir alimentos.
