
L'OMS INSTA ELS GOVERNS A FOMENTAR L'ALIMENTACIÓ SALUDABLE EN ELS ESTABLIMENTS I MENJADORS PÚBLICS

L'OMS estableix als governs com els líders principals per a dur-ho a terme el pla d'Acció
Per a complir un nou objectiu del seu Pla d'Acció d'Aliments, l'Organització Mundial de la Salut ha demanat als governs de tot el món que donin exemple i serveixin o venguin aliments saludables que millorin la salut de la població general i especialment la dels nens en etapa escolar.
Els menjadors dels establiments públics, entre els quals es troben les escoles i guarderies, al costat d'uns altres com les residències d'ancians, els hospitals i els centres penitenciaris resulten fonamentals a l'hora d'administrar, promoure i educar en el consum d'aliments saludables.
El director general de l'OMS, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha declarat que “els establiments públics que atenen a tota la població, incloses les persones més vulnerables, han de ser llocs que fomentin una alimentació equilibrada i on s'evitin els aliments perjudicials. Els governs han de donar exemple vetllant perquè els aliments que se serveixen i es venen en els establiments públics ajudin a alimentar-se saludablement i a salvar vides. No s'han de destinar fons públics per a adquirir aliments que resultin en dietes nocives”.
L'OMS estableix als governs com els líders principals per a dur-ho a terme el pla d'Acció i per això ara els insta a convertir-se en exemple, habilitant la possibilitat que els ciutadans puguin accedir a una dieta saludable en els menjadors públics. En augmentar la disponibilitat d'aliments saludables, mitjançant l'establiment de criteris nutricionals per als aliments que se serveixen i venen en les institucions públiques, la població mantindrà una dieta saludable i de pas ajudarà a fomentar-la perquè, posteriorment, en les seves llars triï continuar mantenint aquest tipus d'alimentació.
Així es reduiran les malalties i morts evitables, que són provocades per una ingesta insuficient de cereals integrals, llegums, fruites i hortalisses, i, d'altra banda, un elevat consum de sodi, sal, sucres i greixos, en particular àcids grassos trans.
Segons el Resum de l'HBSC 2009/10 International Report, els comportaments en relació amb la salut han empitjorat i hi ha hagut un augment de sobrepès i obesitat en tota la població, incloent-hi nens i nenes. També s'han detectat entre la població infantil un descens en els desdejunis, així com també en el consum de fruita i la realització d'activitat física.
El nou marc d'actuació permetrà que els governs elaborin, apliquin, supervisin i avaluïn polítiques públiques d'adquisició d'aliments i de serveis de restauració. Aquests hauran de ser coherents amb els principis bàsics de l'alimentació saludable recomanats per l'OMS:
- Restringir la ingesta de sodi i procurar que la sal de consum estigui iodada.
- Limitar el consum de sucres lliures.
- Prioritzar el consum de greixos insaturats respecte a les saturades.
- Deixar d'utilitzar els àcids grassos trans d'elaboració industrial.
- Augmentar el consum de cereals integrals, hortalisses, fruites, llegums i fruita seca.
- Garantir la disponibilitat gratuïta d'aigua potable.
L'OMS sol·licita i estableix que els governs han de promoure la disponibilitat d'aliments que ajudin al fet que la dieta sigui equilibrada i/o limitar i/o prohibir la comercialització d'aliments poc saludables. Aquestes polítiques poden abastar tot el procés de compra, subministrament, distribució, elaboració, restauració i venda a fi que es compleixin els criteris de promoció de la salut en totes aquestes etapes.
Les 5 àrees prioritàries a les quals els governs han de parar esment són
• La creació d'entorns d'aliments i begudes saludables
• La promoció dels beneficis d'una dieta sana durant tota la vida, especialment per als grups més vulnerables
• El reforç dels sistemes de salut per a fomentar una alimentació sana
• L'existència d'un suport de seguiment, avaluació i recerca
• L'enfortiment de la governança, les aliances i les xarxes per a garantir un enfocament de salut en totes les polítiques.
Al setembre de 2021, la Cimera de les Nacions Unides sobre els Sistemes Alimentaris proposarà mesures innovadores i ambicioses perquè, a tot el món, es canviï el mode de produir i consumir aliments.
