Vés al contingut

Estudi “Com mengem? Anàlisi del consum d'aliments i begudes des d'una perspectiva nutricional (2022-2024)”

Análisis consumo alimentos

Catalunya manté una dieta saludable, però redueix el consum de fruites, hortalisses i oli d'oliva 

  • El 74% de la cistella alimentària a Catalunya correspon a aliments saludables,  lleugerament per sobre de la mitjana estatal del 73,5%.
  • Descendeix el consum de fruites i hortalisses i l'ús de l'oli d'oliva, mentre augmenten  els lactis ensucrats i edulcorats.
  • Catalunya manté una dieta equilibrada, tot i no complir la recomanació de consum en  grups d'aliments necessaris per a una dieta saludable. 


Barcelona, 13 de novembre de 2025.- Catalunya es manté entre les comunitats amb un  patró alimentari equilibrat segons l'estudi “Com mengem? Anàlisi del consum d'aliments i begudes des d'una perspectiva nutricional”, de la Fundació EROSKI, elaborat a partir de les  dades del Panel de Consum del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) entre 2022  i 2024. L'anàlisi ofereix una radiografia del consum i de la despesa alimentària des d'una  perspectiva nutricional, en relació amb les recomanacions de la piràmide alimentària.  

L'informe indica que els nivells ideals de consum en els quatre grups d'aliments de consum  recomanat sobre els quals l'estudi fa especial focus (fruites i hortalisses, llegums, fruits secs  i peix) estan per sobre de la mitjana estatal a Catalunya, arribant a un 74% del total de la  cistella alimentària, en comparació amb l'estatal, de 73,5%. No obstant això, l'estudi adverteix 
d'un retrocés en els aliments de consum diari, especialment en fruites i hortalisses (-0,4 pp.),  el grup que més acusa la caiguda en els dos últims anys. 

Així mateix, l'informe destaca l'evolució negativa en el consum de lactis naturals, coincidint amb un augment de postres lactis ensucrats i edulcorats, el qual implica una menor qualitat nutricional en aquest grup. També s'observa un descens en el consum d'oli d'oliva, similar al  registrat a Navarra i Euskadi, i una major presència d'altres tipus d'olis a la cistella de la  compra. 

Malgrat aquests descensos, Catalunya conserva una posició favorable en el conjunt estatal.  La comunitat manté un patró alimentari equilibrat, amb una dieta rica en productes frescos  i una presència destacada d'aliments de recomanació freqüent, com llegums, peix i fruits  secs, tot i que encara està lluny d'arribar al 100 % de les recomanacions nutricionals.
 

Evolució d'hàbits de consum i despesa 

Entre 2022 i 2024, Catalunya mostra una lleugera reducció en el pes de les categories de  consum recomanat diari (–0,3 p.p.), mentre que les de consum ocasional o no recomanat  (com dolços, snacks o begudes ensucrades) mantenen el seu pes estable al voltant del 25%  del total, lleugerament per sota de la mitjana estatal (26,5 %), tot i reduir-se el seu consum 
en 0,4 pp. 

La despesa mitjana a la comunitat per persona va augmentar un 11% durant aquest període,  mentre que el volum d'aliments consumits va descendir un 2%, en línia amb la tendència  estatal. Aquestes dades reflecteixen que les llars catalanes han ajustat el seu consum als  preus, sense renunciar als productes frescos i de major qualitat nutricional. 

“Catalunya manté un patró alimentari equilibrat i per sobre de la mitjana estatal, tot i que  s'observen senyals de retrocés en alguns grups clau de consum diari. És fonamental reforçar  el paper de les fruites, hortalisses i l'oli d'oliva, així com impulsar una educació alimentària  que ajudi a consolidar hàbits saludables i sostenibles a llarg termini”, declara Alejandro Martínez, director de Fundació EROSKI. 
 

Sobre FUNDACIÓ EROSKI 

Fundació EROSKI és una iniciativa impulsada per EROSKI el 1997 amb l'objectiu de traslladar a la societat múltiples iniciatives d'acció social, principalment relacionades amb la investigació, innovació, promoció, educació i protecció de les persones consumidores i del medi ambient, vetllant per una alimentació i uns hàbits de vida saludables; fomentant així una societat més justa, solidària i cohesionada, sempre amb l'intercooperativisme com a eix de la seva filosofia d'actuació.