Vés al contingut
Estudi

Com mengem?

Subtitulo
Anàlisi del consum d'aliments i begudes des d'una perspectiva nutricional

L'estudi “Com mengem?” analitza el consum i la despesa en aliments i begudes a Espanya des d'una perspectiva nutricional, utilitzant les dades del Panell de Consum del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) per als anys 2022 i 2024.

Objectiu

L'objectiu principal és avaluar com s'ajusta la dieta real dels espanyols a les recomanacions nutricionals, identificar tendències i diferències territorials, i proposar àrees de millora tant per a consumidors com per a agents del sector alimentari i administracions públiques.

Mujer joven empujando carrito de compras y la elección de la botella de zumo en la sección de supermercados de comestibles

Anàlisi

La primera part de l'informe se centra en l'anàlisi territorial, desglossant les dades per Comunitats Autònomes. S'estudia la composició de la dieta segons la Piràmide d'Aliments, diferenciant entre categories de consum més recomanat (fruites, hortalisses, llegums, fruita seca, peix, etc.) i menys recomanat (productes processats, dolços, begudes alcohòliques, etc.). Es mesura l'evolució del consum i de la despesa, l'impacte de la inflació i els canvis en el mix de productes triats per les llars.

 

Diferentes productos como fondo, vista superior. Alimentación saludable y dieta equilibrada

Resultats, concluciones i recomanacions

Entre les principals troballes destaca que, encara que la majoria de la despesa i del volum consumit correspon a aliments recomanats, cap grup d'aliments aconsegueix les quantitats mínimes recomanades per les guies nutricionals, especialment en fruites i hortalisses, fruita seca, llegums i peix. A més, existeix una notable dispersió entre Comunitats Autònomes, tant en el grau de compliment de les recomanacions com en l'evolució dels patrons de consum. Navarra i País Basc lideren el consum d'aliments saludables, mentre que Múrcia i Canàries presenten els valors més baixos i tendències preocupants. 

L'estudi també analitza la variació de preus entre 2022 i 2024, observant que la inflació i l'ajust en el mix de consum han incrementat la despesa mitjana per persona, encara que el consum en quilos ha descendit. Es conclou que menjar més sa no necessàriament implica un major cost, i que existeix marge per a millorar la dieta sense augmentar la despesa.

Finalment, l'informe ofereix recomanacions generals i específiques per a consumidors, indústria alimentària, sector de la distribució i administracions públiques, orientades a fomentar una alimentació més saludable, equilibrada i sostenible. Se subratlla la importància d'augmentar el consum de fruites, hortalisses, llegums i peix, reduir el de productes processats i ensucrats, i millorar l'educació alimentària i la informació al consumidor.