Skip to main content

EROSKI Elikadura Eskola sortu da, elikadura-ohitura osasungarrien bidez herritarren bizi-kalitatea hobetzeko


 

 

  • Osasun-adituen batzorde batek zehaztasun zientifikoz hornituko ditu bere ekintzak.
  • Kontsumitzaileen dietari buruzko ikerketa eta elikadura osasungarriaren sustapena bultzatuko ditu.
  • Espainiako herritarren elikadura-ohiturak eta nutrizio-egoera ebaluatzeko azterketa bat egingo du, kalitate goreneko estandarren arabera.

aurkezpena

Herritarren bizi-kalitatea hobetzeko asmoz, EROSKI Fundazioa Eroski Elikadura Eskola sortu du, elikadura osasungarrian eragiten duten hainbat alderdiri buruzko trebakuntzaren bidez. Bere helburua ezagutza zientifikoa eta medikoa herritarrei helaraztea da, jarraibide argiak, errazak eta hizkuntza garbian behar baitituzte elikadura osasungarriaren bidez hobeto bizitzen ikasi ahal izateko. Beraz, Eskolaren helburua informatzea eta trebatzea da, baina baita elkarreragitea eta parte hartzeko ardatz bat izatea ere, hobeto bizitzen ikasteko helburuarekin lotutako pertsonen komunitate baten enbrioi gisa.

Espainian elikagaien arloko prestakuntzan aitzindaria den erakundea da, eta bere proiektu eta garapen guztiak ezagutza zientifikoan oinarrituko dira, osasun-arloko adituek osatutako Batzorde baten berariazko laguntzarekin. Era berean, EROSKI Fundazioak medikuntzaren eta nutrizioaren arloko elkarte eta elkarte zientifiko askorekin dituen aliantzek osatuko dute Eskolan egiten diren ekintzei zehaztasun zientifikoa emango dien euskarria.

Eskolak ‘Espainiako herritarren elikadura-ohituren eta nutrizio-egoeraren ebaluazio-azterketa’ egingo du. Azterketa hori egiteko, landa-neurketak egingo dira urte bateko urtaroetan, kalitate goreneko estandarren arabera, eta Batzorde Zientifikoak bermatuko du. Osasuna sustatzeko estrategia eraginkorrak diseinatzeko eta gauzatzeko oinarria izango da azterketa.

Atzo arratsaldean, kontsumitzaileen iritzia, eskaerak eta proposamenak beren jardueran txertatzeko EROSKI Fundazioak egiten dituen FOKUetako batean (Kontsumitzaileen Iritzi Foroak), Alejandro Martínez Berriochoa zuzendariak hau adierazi zuen: “Eroski Elikadura Eskola EROSKI Fundazioak kontsumitzaileen ongizateari eta elikadura osasungarriagoa sustatzeari laguntzeko egiten duen misioaren adierazpen praktikoa da. Asmo handiko proiektua da, kontsumitzailearen osasunarekin dugun konpromisoa indartu eta berresten duena. Ohitura osasungarriak sustatzea da gure helburua kooperatiba gisa, eta, orain, Eskolaren sorrerarekin, dimentsio bikaina hartzen du”.

Aurkezpen horretan, Eskolak egingo duen ikerketaren zuzendari zientifikoak, Javier Aranceta doktoreak, Nutrizio Komunitarioko Espainiako Elkarteko Batzorde Zientifikoko Lehendakariak, Nafarroako Unibertsitateko Nutrizio Komunitarioko Irakasle Elkartuak eta Espainiako Nutrizio Akademiako (AEN) lehendakariordeak, nabarmendu zuen “tresna indartsua izango dela elikadura-ohiturei buruzko azterlana egiteko, bai komunitate sanitarioarentzat, bai populazio osoarentzat benetan eraginkorrak diren ekimenak diseinatzeko”. Era berean, EROSKI Fundazioari zorionak eman zizkion “osasuna sustatzeko konpromiso historikoa erakusten duen ekimen honengatik, modu parte-hartzaile eta integratzailean, kontsumitzaileei eragiteko aukera emanez”.

Eskolak, halaber, gazteenen elikadura-heziketa bultzatuko du, Espainiako ikastetxe guztietako lehen hezkuntzako ikasleei zuzendutako Elikadura eta Ohitura Osasungarriei buruzko Hezkuntza Programa baten bidez. Haurren obesitateari buruzko kezka sozialei erantzuteko, unitate didaktiko eta tailerren bidez, 9 eta 12 urte bitarteko haurrak eta haien familia sentsibilizatu nahi dira, elikadura orekatua eta bizimodu osasungarria izatearen garrantziari buruz.

Halaber, gurasoentzako eskola bat garatzea aurreikusten du, familiei beren etxeetan bizi-ohitura osasungarriak ezartzen laguntzeko. Horretarako, menuak planifikatzeko, erosketak egiteko, errezetak egiteko eta abarretarako tresna erabilgarriak jarriko ditu zure eskura

Eroski Elikadura Eskolak informatzeko produktuak argitaratuko ditu, elikaduraren munduko profesionalentzat bereziki diseinatuak (10.000 harpidedun baino gehiago ditu dagoeneko), baita behar bereziak dituztenentzat ere (glutenarekiko intolerantzia, azukre, gatz edo gantz gutxiko dieta, zuntz ugariko dieta, etab.). ). Interesa duenak Eskolako webguneko ‘dieta bereziak’ edo ‘profesionalak’ ataletan harpidetu ahal izango da buletin horietara. Gainera, teknologia berriek jarduerak sortzeko, kezkak partekatzeko, informazio baliagarria zabaltzeko eta abarrerako gai den komunitate aktibo bat sortzeko dituzten aukerak aztertuko ditu. Online jarduera horrek, noizbehinka, ekintza presentzialak ekarriko ditu, hala nola tailerrak, mintegiak…

Osasuneko profesionalekin ere lan egingo du, Batzorde Zientifikoak bermatutako urteroko azterketak ezinbesteko erreferentzia bihurtu nahi baititu. Eroski Elikadura Eskolako jarduera guztiak irekiak eta doakoak dira.