Skip to main content

Asetasuna aztertzearen ondorioak. Eroski Elikadura Eskolaren VI. Topaketa

Conclusiones estudio de la saciedad.

Azaroaren 4an, Basque Culinary Centerren egin zen EROSKI Elikadura Eskolaren VI. Topaketan, azterketa bat egin zen jakiteko jaten ditugun euskarrien eta mahai-tresnen tamainak eraginik baduen gure asetasun-pertzepzioan. Horretarako, zereal puztuekin, espeziekin eta frutekin egindako otordu bat aurkeztu zitzaien bertaratutakoei, baita landare-edari testurizatuz egindako krema bat ere. Mahai-tresnei eta euskarriei dagokienez, hainbat aukera aurkeztu ziren, hala nola: katilu handia eta koilara txikia, katilu txikia eta koilara handia, katilu handia eta koilara handia eta, azkenik, katilu txikia eta koilara txikia. Kasu guztietan, produktu-kantitate bera mantendu zen.

Azterlanaren emaitzek frogatu zuten mahai-tresnen eta katiluen tamainak eragina duela gure asetasun-pertzepzioan. Katilu eta koilara handiak zirela eta, parte hartzaileak baino lehenago ase ziren katilu eta koilara txikiekin. Jateko egindako esfortzuaren sentsazioari dagokionez, katiluak eta mahai-tresna txikiek tamaina handiagoko aukerek baino esfortzu handiagoaren sentsazioa eragin zuten. Azkenik, esfortzu eta asetasun sentsazioak alderantzizkoak direla ondorioztatu zuten.