V TROBADA ESCOLA D’ALIMENTACIÓ FUNDACIÓ EROSKI

V TROBADA ESCOLA D’ALIMENTACIÓ FUNDACIÓ EROSKI

V TROBADA ESCOLA D’ALIMENTACIÓ FUNDACIÓ EROSKI

Alimentació en clau de futur
Desafiaments, oportunitats i perspectives en la nutrició del demà

26-11-2015
Palacio Euskalduna, Bilbao

En aquesta nova trobada continuem posant el focus en el foment d’una alimentació adequada i d’uns hàbits de vida saludables, raó de ser de la Fundació EROSKI i de la seva Escola d’Alimentació. Però aquest cop ho farem amb la vista posada en el futur. Partint de l’anàlisi de la realitat de la població espanyola en l’actualitat (com mengem, quins hàbits de vida tenim, què sabem sobre alimentació), volem avançar les tendències que han de venir i ser capaços de preveure les actuacions necessàries per a un futur més saludable.

Aquest punt de partida ens el proporcionaran els resultats de l’Estudi sobre Hàbits Alimentaris i Estat Nutricional de la Població Espanyola (Estudi ENPE), un treball pioner promogut per la Fundació EROSKI i liderat pel Dr. Javier Aranceta, que ens ha de permetre conèixer molt més sobre els patrons d’alimentació de la població espanyola i del nostre estat nutricional. Desenvolupat al llarg d’un any en quatre onades sobre una mostra de 6.800 persones de totes les edats i de totes les comunitats autònomes, es tracta de l’estudi científic sobre hàbits alimentaris més complet elaborat fins a la data a Espanya. Una ambiciosa iniciativa que serà de gran utilitat tant a les autoritats i les institucions sanitàries com a la resta d’agents implicats (entre ells, la distribució), a l’hora de planificar estratègies futures per impulsar una alimentació equilibrada i un estil de vida saludable.

En aquesta trobada s’inclouran diferents punts de vista per dibuixar el mapa de l’alimentació del futur. Gràcies a les aportacions de prestigiosos especialistes en diferents camps sabrem més sobre com canviaran els hàbits alimentaris amb l’envelliment de la població, esbrinarem si en els propers anys augmentarà la prevalença de les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries, i entendrem què pot aportar la biotecnologia al camp de la nutrició. A més a més traçarem possibles estratègies per preservar un patró d’alimentació tan saludable com és la dieta mediterrània i per fomentar la producció d’aliments sostenible i respectuosa amb el medi ambient, atenent així mateix a les propostes per a la promoció de la salut que parteixen de les administracions públiques. Tot això, sense oblidar el paper de la gastronomia, un àmbit innovador que tant interès desperta en els nostres dies i que és patrimoni de la regió que acull aquesta trobada.

Vídeos


Estudio ENPE. Preferencias alimentarias

La tasa de obesidad España ha aumentado un 9% en niños y jóvenes y un 4% en adultos en los últimos 15 años

Fotos

Ponents

Dña. Miren Dorronsoro

Directora de Salut Pública i Addiccions. Departament de Salut. Govern Basc.

D. Mikel Álvarez

Regidor coordinador d’Alcaldia, Desenvolupament Econòmic i Bon Govern. Ajuntament de Bilbao.

D. Agustín Markaide

President de Grup EROSKI.

Dr. Javier Aranceta

President del Comitè Científic de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC). Professor associat de Nutrició Comunitària, Universitat de Navarra. Director científic Estudi ENPE.

Dra. Carmen Pérez-Rodrigo

Metgessa especialista en Salut Pública i Nutrició. Presidenta de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC). Investigadora de la Fundació per a la Investigació i la Docència de les Malalties Cardiovasculars (FIDEC). Bilbao.

Dr. Fernando Gómez-Busto

Metge geriatre, Centre Integral d’Atenció a Gent Gran San Prudencio, Vitòria-Gasteiz. Coordinador del Grup de Treball d’Alimentació i Nutrició de l’Associació Basca de Geriatria i Gerontologia - Zahartzaroa.

Envejecimiento y alimentación
Dr. Jordi Salas-Salvadó

Catedràtic de Nutrició i Bromatologia, Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Universitat Rovira i Virgili. Reus.

Dra. Belén de la Hoz

Servei d’Al·lergologia. Hospital Universitari Ramón y Cajal. Madrid.

Alergias e intolerancias
Dr. Joxe Mari Aizega

Director general de Basque Culinary Center. Director de la Facultat de Ciències Gastronòmiques i Centre d’Investigació i Innovació en Ciències Gastronòmiques. Vicerector acadèmic de Mondragón Unibertsitatea. Donostia - Sant Sebastià.

La gastronomía importa

Momentos clave de la conferencia:
Dr. Juan Carlos del Olmo

Secretari general de WWF Espanya.

Dr. Daniel Ramón

Doctor en Biologia. Director científic de la companyia biotecnològica Biópolis, SL i conseller delegat de Lifesequencing, SL. València.

Biotecnologías aplicadas a la alimentación
Dra. Loreto Rubio

Equip de desenvolupament del Pla Basc d’Alimentació Saludable. Departament de Salut. Govern Basc.

D. Alejandro Martínez Berriochoa

Director general de la Fundació EROSKI. Director de la revista EROSKI Consumer.

D. Jon Zuazagoitia

Subdirector d’aquesta Direcció de Salut Pública i Addiccions, Departament de Salut, Govern Basc.

Iñigo Cojo

Chef investigador del Centro de I+D de Basque Culinary Center

Elaboración de un pintxo saludable