Ir o contido principal

Profesionais da saúde debaten os retos na prevención da obesidade infantil no IV encontro da Escola de Alimentación Fundación Eroski

Profesionales

A xornada celébrase no marco da Capitalidade Gastronómica

  • O Alcalde de Vitoria-Gasteiz, o Viceconsejero de Saúde do Goberno Vasco e o Presidente de EROSKI inauguraron a xornada
  • O director científico do Estudo EROSKI sobre Hábitos Alimentarios e Estado Nutricional da Poboación Española, o Dr. Aranceta, presentou os datos preliminares da primeira onda de enquisas a máis de 1.700 persoas que, entre outras cuestións, revelan que só o 11% da poboación española incorpora cambios na súa dieta como consecuencia de problemas de saúde
  • Dr. Ignacio Díez, responsable da Unidade Endocrino Infantil do H.U. Txagorritxu, apuntou que “a obesidade infantil require dunha abordaxe global desde o ámbito social, sanitario, educativo, normativo e tamén por parte da industria alimentaria”

Vitoria-Gasteiz, 10 de decembro de 2014.- Artium Centro-Museo de Arte Contemporánea de Vitoria-Gasteiz acolleu hoxe a celebración do IV Encontro Escola de Alimentación da Fundación EROSKI. Comer san, crecer fortes. Retos na prevención da obesidade infantil que nesta edición organizouse na capital alavesa con motivo da celebración da Capitalidade Gastronómica 2014. O acto inaugural ha contado coa presenza e intervención do Alcalde de Vitoria-Gasteiz, Javier Maroto; o Viceconsejero de Saúde do Goberno Vasco, Guillermo Viñegra e o Presidente de EROSKI, Agustín Markaide, quen tras agradecer aos profesionais da Saúde e Nutrición, Psicoloxía e Educación a súa presenza e interese no encontro, reafirmou “o firme propósito de colaboración e apoio aos proxectos en fomento da saúde de EROSKI. Unha contribución activa á difusión e educación social sobre hábitos saudables intrínseca ao noso modelo cooperativo e na que EROSKI ostenta un liderado no seu sector con iniciativas pioneiras en España para fomentar o coñecemento, a concienciación e a educación”.

O encontro tivo como obxectivo a abordaxe, análise e o debate dun problema de saúde pública que cada vez máis, cobra un papel fundamental nas políticas de prevención e tratamento en saúde, a obesidade infantil. Da man de expertos en saúde pública, endocrinos, pediatras e psicólogos infantís expuxéronse os retos en prevención da obesidade infantil a nivel nacional.

O Dr. Ignacio Díez, Responsable da Unidade de Endocrino Infantil do Servizo de Pediatría do Hospital Universitario Araba-sede Txagorritxu de Vitoria-Gasteiz e Profesor asociado de Pediatría da Universidade do País Vasco (UPV/EHU), lembrou durante o seu relatorio “Entendendo o problema da obesidade infantil. Claves para a súa abordaxe” que, os últimos datos sobre obesidade e sobrepeso en menores mostran que a incidencia segue sendo perigosamente elevada en España e en niveis moi próximos aos de Estados Unidos. Ademais tal e como indicou o Dr. Díez “algúns estudos sitúan a España como líderes europeos en obesidade infantil”. Tamén detallou que “a obesidade durante a infancia pode deixar secuelas difíciles de reverter e aumenta o risco dunha variedade de situacións adversas para a saúde como a diabetes tipo 2, apnea obstrutiva do soño, hipertensión, dislipidemia, síndrome metabólica, problemas cardiovasculares e mesmo cancro, ademais de problemas para o desenvolvemento de relacións sociais”.

Ao finalizar a súa intervención o Dr. Díez apuntou que a obesidade infantil require dunha abordaxe global co desenvolvemento de estratexias conxuntas dentro do ámbito social, sanitario, educativo, normativo e por parte da industria, para dar unha resposta eficaz ao problema xa estipulada, como pandemia mundial.

Radiografía do estado nutricional da poboación española

A segunda intervención da xornada foi a cargo do Dr. Javier Aranceta, Doutor en Medicamento, MD e en Nutrición, PhD, Director Médico da Fundación para a Investigación Nutricional, FIN, quen presentou os resultados preliminares do Estudo EROSKI sobre Hábitos Alimentarios e Estado Nutricional da Poboación Española promovido pola Fundación EROSKI. Segundo indicou o Dr. Aranceta, Director Científico do Estudo, o obxectivo do mesmo é “coñecer o estado nutricional da poboación española a través da avaliación dos hábitos alimentarios, o estado ponderal e os factores que os determinan para a posta en marcha de estratexias dirixidas a conseguir un óptimo estado nutricional da poboación”. Un estudo ambicioso e pioneiro en España por ser o máis completo que xa está en marcha, sobre un total de 6.800 persoas de todas as idades en toda España. Os resultados do mesmo, tal e como comentou o doutor servirán para “planificar actuacións para impulsar unha alimentación equilibrada e estilos de vida saudables”.

O Dr. Aranceta adiantou algúns dos datos preliminares do Estudo EROSKI revelados na primeira onda de enquisas realizadas a 1.700 persoas e que reflicten “que só un 10,9% dos enquisados afirma incorporar cambios na súa dieta habitual como consecuencia de problemas crónicos de saúde”. Tamén explicou que esta primeira fase da investigación revela que “a maioría dos enquisados realiza as tres comidas principais do día, a pesar de que os principais expertos en Nutrición recomenden a inxesta de 5 comidas ao día”.

Pola súa banda o Dr. Enrique Arranz, Catedrático de Psicoloxía da Familia, Dpto. Procesos Psicolóxicos Básicos e o seu Desenvolvemento da Facultade de Psicoloxía da Universidade do País Vasco (UPV/EHU) achegou aos asistentes durante a súa intervención, “Contexto familiar e desenvolvemento de hábitos de alimentación”, os resultados dunha investigación que mostra a asociación entre variables do contexto familiar e o desenvolvemento de hábitos de alimentación en nenos/as e adolescentes. Ademais o doutor resaltou a importancia das competencias que deben adquirir os pais para lograr un desenvolvemento axeitado da conduta alimentaria.

A xornada contou ademais cunha mesa redonda de abordaxe multidisciplinar da pandemia baixo o nome de “Prevención da obesidade infantil: unha mirada multidisciplinar para afrontar os retos de futuro” onde, ademais dos expertos mencionados con anterioridade participou o Subdirector da  Dirección de Saúde Pública e Adiccións do Goberno Vasco, Jon Zuazagoitia. Durante a súa intervención, explicou as medidas e iniciativas que o Executivo vasco está a impulsar para afrontar o problema da obesidade infantil talles como, o proxecto Mugiment para a promoción da actividade física, a estratexia de saúde alimentaria 2015 así como, os acordos de entre os departamentos de saúde e educación para o desenvolvemento de campañas de promoción alimentaria, educación nutricional ou promoción do deporte en escolas infantís e centros escolares.

Para finalizar a xornada o Director da Fundación EROSKI, Alejandro Martínez, achegou co seu relatorio “Escola de Alimentación EROSKI: últimos avances na promoción de hábitos saudables” os obxectivos, iniciativas e proxectos en marcha insistindo en que “a Escola de Alimentación promovida por Fundación EROSKI persegue fomentar a práctica dunha alimentación equilibrada xunto a estilos de vida saudables”. Actualmente impulsa o programa PEAHS de educación alimentaria e nutricional en escolares de 4º e 5º de primaria, con sesións lectivas en colexios e talleres prácticos nos que participaron até a data case 19.000 alumnos dun total de 288 centros escolares de España.

O Tenente Alcalde do Concello de Vitoria, Miguel Garnica, e o Director da Fundación EROSKI, Alejandro Martínez Berriochoa clausurarán o encontro esta tarde.

Para máis información sobre o IV Encontro Escola de Alimentación EROSKI

Neves Herranz: neves.herranz-garcia@sprim.com

Laura Sanz: laura.sanz@sprim.com

Tel: 91 577 90 65

 

Para máis información sobre EROSKI e Fundación EROSKI

Ziortza Beristain: zberistain@consejerosdelnorte.com

Edurne Izquierdo: eizquierdo@consejerosdelnorte.com

Tel: 944 158 642