EL 61% DE LA POBLACIÓ ADULTA ESPANYOLA JA PATEIX DE SOBREPÈS O OBESITAT

Nota de prensa
  • La promoció de l’activitat física, juntament amb una alimentació equilibrada, són les claus per a revertir la situació
  • Els experts insisteixen en la necessitat d’una millor vigilància sistemàtica, la implementació d’estratègies preventives de caràcter general a tota la població i accions assistencials específiques per a les persones afectades
  • Sota el títol Alimentació equilibrada. On som i cap on anem? Què ens ofereix la nutrició a futur, experts en l’àmbit de la nutrició han analitzat els reptes a què s’enfrnta la societat en aquest àmbit

Sant Sebastià, 4 de novembre de 2016.- La Fundació EROSKI celebra al llarg d’aquest matí a Sant Sebastià la sisena edició de les trobades de la seva Escola d’Alimentació, amb el títol Alimentació equilibrada. On som i cap on anem? Què ens ofereix la nutrició a futur. L’acte inaugural ha comptat amb la presència i intervenció de la directora de Salut Pública i Addiccions del Govern Basc, Miren Dorronsoro; la regidora delegada d’Acció Social de l’Ajuntament de Sant Sebastià, Aitziber San Román; i el president d’EROSKI, Agustín Markaide.

El president d’EROSKI, Agustin Markaide, ha agraït la presència i l’interès dels professionals de la salut i la nutrició que participen en la trobada. “A EROSKI volem contribuir a una alimentació més saludable i més responsable de dues maneres: la primera, posant a l’abast del consumidor uns millors productes, perquè sigui més fàcil composar una dieta més equilibrada; i la segona, aportant informació i formació al consumidor perquè tingui més criteri a l’hora de dissenyar la seva dieta. Tot això forma part d’un compromís intrínsec a la nostra missió cooperativa. La celebració de jornades com la d’avui ens permet obtenir aportacions valuoses per a afinar diagnòstics i marcar prioritats a l’hora de dissenyar accions comercials i formatives adreçades als consumidors”.

La trobada té com a objectiu l’abordatge, l’anàlisi i el debat sobre els pròxims reptes a què s’enfronta la nostra societat en l’àmbit de la nutrició. La presidenta de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC), Carmen Pérez-Rodrigo, ha protagonitzat la primera de les conferències. La Dra. Pérez Rodrigo ha assenyalat “la necessitat de mantenir i incentivar els programes comunitaris de promoció de l’activitat física i estils de vida saludables per a revertir la preocupant situació en relació amb l’obesitat”. Per descriure aquesta situació, la Dra. Rodrigo s’ha basat en les dades ofertes per l’Estudi sobre Hàbits Alimentaris i Estat Nutricional de la Població Espanyola promogut per la Fundació EROSKI, en col·laboració amb la SENC i SPRIM, i del qual ha estat responsable de la coordinació tècnica.

L’estudi ENPE ha posat de manifest que la prevalença de sobrepès estimada en la població adulta espanyola (25-64 anys) és del 39% i el d’obesitat del 22% i augmenta amb l’edat, dades reflectides en un article publicat en la Revista Espanyola de Cardiologia. Segons ha detallat la Dra. Pérez-Rodrigo “s’aprecia una prevalença més gran de l’obesitat en zones com Astúries, Galícia i Andalusia, alhora que són inferiors al País Basc, Catalunya i Balears”. Si bé presenta una distribució desigual entre les diferents comunitats autònomes, la prevalença d’obesitat a Espanya és alta. Per això, durant la Trobada s’ha insistit en la necessitat d’una millor vigilància sistemàtica, especialment en els grups de població amb més risc, la implementació d’estratègies preventives de caràcter general adreçades a tota la població i unes accions assistencials específiques per a les persones afectades.

Si se sumen les proporcions de prevalença de sobrepès i obesitat, el 61% de la població adulta espanyola, entre els 25 i 64 anys, n’està afectada, el 70% dels homes i el 53% de les dones. I augmenten significativament amb l’edat tant les taxes de sobrepès com d’obesitat en tots dos sexes, que són més altes en els homes per a tots els grups d’edat.

PREVALENÇA D’OBESITAT I SOBREPÈS EN LA POBLACIÓ ADULTA (25-64 ANYS) A ESPANYA

 
 

 

 

 

 

 

 

OBESITAT

SOBREPÈS

SOBREPÈS + OBESITAT

 

Astúries

26%

41%

67%

 

Galícia

25%

44%

68%

 

Andalusia

24%

39%

63%

 

Múrcia

24%

42%

65%

 

Madrid

24%

39%

63%

 

Aragó

24%

37%

60%

 

Castella-la Manxa

24%

40%

64%

 

Castella i Lleó

22%

34%

56%

 

Navarra

21%

36%

57%

 

Canàries

20%

40%

60%

 

C. Valenciana

20%

37%

57%

 

Extremadura

19%

38%

57%

 

La Rioja

18%

39%

57%

 

Cantàbria

18%

39%

57%

 

País Basc

17%

34%

51%

 

Catalunya

16%

40%

55%

 

Balears

11%

32%

43%

 

MITJANA

22%

39%

61%

 

Font: Estudi ENPE promogut per Fundació EROSKI

Dades publicades a “Prevalença d’obesitat general i obesitat abdominal en la població adulta espanyola (25-64 anys) 2014-2015: estudi ENPE”, a Revista Espanyola de Cardiologia, volume 69, issue 6, pages 579-587)

 

 

div/>

L’estudi ENPE ofereix un estudi epidemiològic poblacional sobre la base d’una mostra representativa de 6.800 persones amb edats compreses entre els 3 i els 90 anys, a partir d’un treball de camp basat en mesuraments i entrevistes individuals.

La necessitat de mesures per a tornar a la dieta mediterrània, adreçades especialment a adults joves i població pediàtrica, ha centrat la intervenció del catedràtic de Nutrició i Bromatologia del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili de Reus, Jordi Sales-Salvadó, qui ha posat en valor l’acumulació d’evidències al llarg dels últims anys sobre els possibles mecanismes que explicarien la protecció de la salut que proporcionen els aliments que componen la dieta mediterrània. En concret, ha indicat que l’estudi PREDIMED, del qual el Dr. Sales-Salvadó és un dels principals promotors, “és el primer que amb un gran nivell d’evidència científica ha demostrat que la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge o fruita seca redueix en un 30% el risc d’esdeveniments cardiovasculars o morts per malaltia cardiovascular en comparació amb una dieta baixa en greix”.

L’especialista en Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital de Basurto, Fernando Goñi, ha donat a conèixer en la seva intervenció la seva experiència clínica sobre hàbits saludables en la societat basca. El Dr. Goñi ha partit de les dades aportades per l’estudi ENPE, impulsat per la Fundació EROSKI, sobre els hàbits alimentaris de la població basca. “El model predominant al País Basc segueix un perfil concordant amb la dieta mediterrània, amb un consum més alt de peix i vi negre que en altres zones geogràfiques”, ha assenyalat. El contrapunt negatiu és que “els darrers anys s’ha detectat un augment considerable del consum de productes de brioixeria, embotits i refrescos i més del 80% de la població jove fa ingestes de greix per sobre de les recomanacions establertes”, en paraules de l’especialista. El Dr. Goñi ha conclòs la seva intervenció manifestant la necessitat d’“implicar els organismes públics i privats perquè adoptin estratègies globals per a lluitar contra l’obesitat, considerada com la pandèmia del segle XXI”.

La trobada es tanca amb una taula rodona en la qual participen el director de la Fundació EROSKI, Alejandro Martínez Berriochoa, a més de la catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l’Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València, Dolores Corella; el doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments de la Universitat del País Basc UPV/EHU, Bittor Rodríguez; i el director general d’AZTI, Rogelio Pozo.

La Dra. Corella, pionera a Espanya en la integració de dades genòmiques en la recerca epidemiològica tradicional, desgranarà les possibilitats de personalització de la dieta a través de la nutrigenòmica, amb una atenció especial a les seves interaccions en l’àmbit de les malalties cardiovasculars i de l’obesitat.

El Dr. Bittor Rodríguez, per la seva banda, donarà a conèixer els avanços en el programa de foment del consum de fruita i hortalissa entre escolars que desenvolupa l’Observatori Nutricional de Vitòria, al comitè d’assessorament científic del qual pertany. L’observatori va néixer el 2010, fruit d’una aliança entre l’Ajuntament de Vitòria i la Universitat del País Basc UPV/EHU, després de detectar-se que únicament dos de cada deu escolars consumien fruita en quantitat adequada i un de cada deu, hortalisses.

El director general d’AZTI, Rogelio Pozo, analitzarà la relació entre alimentació i emocions a partir dels resultats de les recerques en sensorialitat dels aliments relacionada amb l’alimentació, que posen de manifest la importància de la cultura gastronòmica a l’hora de modelar els nostres sentits i d’afavorir l’adaptació a l’entorn. Les recerques també evidencien que el 90% de les decisions d’acceptació i rebuig d’aliments es produeixen per la intervenció de la vista i l’olfacte. 

Després del tancament de la jornada, que serà a càrrec de la diputada del Departament de Polítiques Socials de la Diputació Foral de Guipúscoa, Maite Peña; la directora de R+D+I del Basque Culinary Center, Elena Urdaneta; i el director de la Fundació EROSKI, Alejandro Martínez Berriochoa, els assistents podran degustar un pinxo elaborat pel xef investigador del centre de R+D del Basque Culinary Center, Iñigo Cojo, amb l’ús de tècniques culinàries innovadores i saludables.